*

larissorama

Τρίτη 14/12 παρουσίαση ποιητικών συλλογών της Λαρισαίας ποιήτριας Ζήτας Χατζοπούλου-Καλογιάννη.

Η Αμφικτυονία Ελληνισμού και ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνουν την παρουσίαση πέντε ποιητικών συλλογών της Λαρισαίας ποιήτριας κας Ζήτας Χατζοπούλου-Καλογιάννη. 

Παρουσιαστές του έργου της είναι: 
Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Α.Π Θ. Σωκράτης Δεληβογιατζής και ο καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Αντώνιος Μπουσμούκης.

Απευθύνουν χαιρετισμό ο καθηγητής Δημοσιογραφίας, διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης και πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος Αλέκος Δαφνομήλης και ο ποιητής εικαστικός και πρόεδρος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού Δημήτρης Μπουκόνης.
Συντονίζει η δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Δέσποινα Θεοδώρου.
Απαγγέλλουν οι ποιήτριες Δήμητρα Μπαρδάνη καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ, η Λίνα Φωλίνα νομικός, εκπαιδευτικός και επικοινωνιολόγος και η Ζωή Λόλα κοινωνική λειτουργός Π.Ε. και τελειόφοιτη Ψυχολογίας.

Η Χορωδία ΣΙΜΥΛΙΣ θα πλαισιώσει την παρουσίαση πέντε ποιητικών συλλογών της βραβευμένης Λαρισαίας ποιήτριας. Διεύθυνση χορωδίας ΣΙΜΥΛΙΣ η Βιβή Τάτση. 
Σολίστ: Βιβή Τάτση.

χορωδία ΣΙΜΥΛΙΣ
Στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ.
-----------------------------
Βιογραφικό

Η Ζήτα  Χατζοπούλου - Καλογιάννη γεννήθηκε στη Λάρισα όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της και τις συνέχισε σπουδάζοντας αγγλικά και γαλλικά. Παντρεύτηκε τον Δημοσιογράφο - Συγγραφέα  Βάσο Καλογιάννη και είναι μητέρα δύο παιδιών του Ανδρέα Καλογιάννη, Νομικού και Εκπαιδευτικού και της Ντορίτας Καλογιάννη - Λόλα, Νομικού και Επικοινωνιολόγου. Από τα πολύ μικρά της χρόνια ασχολήθηκε με τη Λογοτεχνία και τη Κριτική και ιδιαίτερα με την Ποίηση. Συνεργάτιδα πολλών φιλολογικών εντύπων της επαρχίας και του κέντρου .
Έδωσε σειρά διαλέξεων στα σπουδαιότερα πνευματικά κέντρα .Έλαβε μέρος σε τρεις λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς (Πανελλήνιο, Πανθεσσαλικό και Παλλαρισαϊκό) πρωτεύοντας και στους τρεις. Έχει κριθεί με τα ευμενέστερα σχόλια στην παρουσίαση Θεσσαλών Ποιητών "από την ΕΤΑΙΡΊΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΏΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ " (2005). Έχει συμπεριληφθεί σε πολλές αξιόλογες εκδόσεις (Ανθολογίες, Εγκυκλοπαίδεια, Λεξικό). Δημοσιεύτηκαν ακόμη σε περιοδικά οι ποιητικές συλλογές: Μπαλάντες, Πληγές του Φαραώ, Χαρές και Λύπες, Του Νου και της Καρδιάς, Αντίστροφη Μέτρηση. Επίσης είδαν το φως οι συλλογές Διηγημάτων της: 1) Όσα διηγείται η βροχή και 2) Η Ενάτη Ώρα. Έγραψε Δοκίμια, Κριτικές Μελέτες, Μεταφράσεις και έχει προς έκδοση μεγάλο λογοτεχνικό έργο.


Είναι τακτικό μέλος της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ. Ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και τέως Α' Αντιπρόεδρος αυτού. Επίσης είναι μέλος της "ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ'' και πρόεδρος αυτής, για το νομό Λάρισας. Ακόμη είναι μέλος "ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ" και της "ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ". Αντιπροσώπευσε τη γυναικεία κίνηση της Θεσσαλίας και της Ελλάδας, λαμβάνοντας μέρος σε κορυφαία Εθνικά και Διεθνή πνευματικά συνέδρια. Ζωντανή και συνεχής είναι η παρουσία και η συμβολή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Τιμήθηκε από την ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ που της αφιέρωσε σελίδες του Πανθεσσαλικού Λευκώματος της . Από την ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με ειδική εκδήλωση. Επίσης από τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ στη Αθήνα. Από το Σύλλογο "ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ " Βόλου, με το χρυσό αστέρι της Βεργίνας. Από τον Όμιλο Γυναικών "ΖΟΝΤΑ" με χρυσή τιμητική πλακέτα. Από την "ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, επιλέχθηκε να βραβευτεί και να συμπεριληφθεί μεταξύ δώδεκα προσωπικοτήτων στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης για όλο της το έργο (2008). Επίσης βραβεύτηκε από την "ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ " του Δήμου Λάρισας , για την ποιητική συμμετοχή της στην " ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ" που διοργάνωσε η "ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ" (2000). Ακόμη από την ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ "ΕΛΟΣΥΛ", με χρυσή πλακέτα, για την προσφορά της στα Γράμματα και το Πολιτισμό(2006).Πρόσφατα δε σε Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της "ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ" , τιμήθηκε με το βραβείο "ΑΛΚΑΙΟΥ" και Α' βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (2012).

Παρουσίασε προσκεκλημένη το λογοτεχνικό της έργο επανειλημμένα από το κρατικό Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Σαν αρχηγός Οδηγών, Πρόεδρος εκδρομικών και εκπολιτιστικών Σωματείων, Αντιπρόεδρος του εκπολιτιστικού Σωματείου  της Λάρισας "ΑΡΙΣΤΕΥΣ" και Αντιπρόεδρος επίσης του πρώτου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ο "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ", συνέβαλε στην προσφορά μεγάλου εκπολιτιστικού και φιλανθρωπικού έργου στη Λάρισα. Σαν Πρόεδρος συνάμα του γυναικείου παγκοσμίου ομίλου "ΖΟΝΤΑ" στη Λάρισα και μετέπειτα Διοικητής Ελλάδος αυτού, εργάστηκε εποικοδομητικά για τη  επίτευξη ισότητας της Γυναίκας σ'όλους τους τομείς ,στη χώρα μας. Το σύνολο της πνευματικής προσφοράς της αξιολογήθηκε, αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια της Κριτικής και από ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα ζητήθηκε για μετάφραση και προβολή. Πρόσφατα επίσης (4-12-2009), τιμήθηκε με το βραβείο " ΠΙΝΔΑΡΟΥ" σε Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό. Η βράβευσή της έγινε στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Αμφικτυόνων στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Νομάρχη και Δημάρχου. Επίσης σε δύο παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς έλαβε τα μεγάλα βραβεία του ΠΙΝΔΑΡΟΥ και της ΣΑΠΦΟΥΣ.