Καλοκαίρι. Η παρέα είναι έξω, απολαμβάνει το φαγητό της και για κρασί τι θα πιούμε; Μα φυσικά λευκό. Κάπως έτσι σκέφτεται ο περισσότερος κόσμος.

Επικρατεί η αντίληψη οτι το χειμώνα πίνουμε μόνο κόκκινο κρασί και το καλοκαίρι μόνο λευκό. Λάθος! Και το λευκό κρασί αλλά και το κόκκινο μπορούμε να τα πιούμε όποτε εμείς θέλουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα ροζέ κρασιά αλλά και τις σαμπάνιες. Γιατί όμως ο περισσότερος κόσμος πιστεύει οτι, το κόκκινο κρασί το πίνουμε μόνο το χειμώνα και το λευκό μόνο το καλοκαίρι;

Ο βασικός λόγος που επικρατεί αυτή η άποψη είναι ο χαρακτήρας των κρασιών και κυρίως η θερμοκρασία σερβιρίσματος. Τα κόκκινα κρασιά συνήθως σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου με ιδανική θερμοκρασία περίπου τους 15 βαθμούς. Σε αυτή την θερμοκρασία μπορεί κάποιος να απολαύσει στο μέγιστο την γεύση και τα αρώματα ενός ερυθρού κρασιού. Αυτό είναι τέλειο για το χειμώνα, όπου δεν θέλεις να πιείς κάτι παγωμένο. Επίσης τα κόκκινα κρασιά ταιριάζουν κυρίως με πιο βαριά φαγητά, όπως κόκκινα κρέατα και κόκκινες σάλτσες. Φαγητά τα οποία δεν τρώς συχνά το καλοκαίρι. Έτσι το καλοκαίρι λόγω της ζέστης ο κόσμος προτιμάει κάτι πιο δροσερό ή ακόμα και παγωμένο και αμέσως απορρίπτει το κόκκινο κρασί.

krasi leyko kokkino

Απο την άλλη πλευρά το λευκό κρασί συνήθως σερβίρεται δροσερό με ιδανική θερμοκρασία περίπου τους 8 βαθμούς. Οτι πρέπει για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού! Επίσης τα λευκά κρασιά ταιριάζουν συνήθως με πιο ελαφριά φαγητά, όπως λευκά κρέατα και λευκές σάλτσες. Φαγητά τα οποία συνηθίζουμε να τρώμε πιο συχνά το καλοκαίρι.

Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι, δεν θα ευχαριστηθούμε ένα κόκκινο κρασί ένα καλοκαιρινό βράδυ ή ένα λευκό κρασί στην καρδιά του χειμώνα. Άλλωστε και το χειμώνα και το καλοκαίρι τρώμε και πιο βαριά αλλά και πιο ελφριά γεύματα. Οπότε ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις μια απόφαση, για το αν θα πιείς λευκό η κόκκινο κρασί, είναι ανάλογα με το τι φαγητό θα φας και όχι αν έξω έχει ήλιο η χιονίζει. Συνόδευσε το φαγητό σου με το ανάλογο κρασί, καθώς δεν ταιριάζουν όλα τα κρασιά με όλα τα φαγητά.

Τέλος, και τα λευκά αλλά και τα ερυθρά κρασιά μπορείς να τα απολαύσεις και σκέτα ως απεριτίφ οποιαδήποτε εποχή! Άλλωστε μην ξεχνάς οτι, δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας η καλοκαίρι για να περάσεις καλά και να πιείς κρασί, σημασία έχει η καλή παρέα!

larissorama 1991