Αν θελήσουμε να πιούμε κρασί, το μόνο που θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας είναι ένα μπουκάλι και έναν ασφαλή τρόπο

για να το ανοίξουμε. Αν όμως, είμαστε νεοσύλλεκτοι ή βετεράνοι λάτρεις το κρασιού, θα μας χρειαστούν κάποια απαραίτητα αξεσουάρ που θα ενισχύσουν την εμπειρία της οινοποσίας.

Ποτήρι κρασιού
Ένα καλό ποτήρι κρασιού μπορεί να αλλάξει την εμπειρία πόσης με πολλούς τρόπους, πράγμα που δεν ισχύει μόνο για το κρασί. Για παράδειγμα, ας φανταστούμε πως θα ήταν να πίναμε το πρωινό μας smoothie από ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης, εν συγκρίσει με ένα ποτήρι σωλήνα. Και τα δύο έχουν τη χάρη τους, ωστόσο ένα όμορφο ποτήρι θα μας προσφέρει μια πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία.

Όσον αφορά το ποτήρι κρασιού, δεν πρόκειται απλά για ένα καλαίσθητο αξεσουάρ. Ακόμα και το ίδιο κρασί, όταν καταναλωθεί με διαφορετικά ποτήρια, έχει τελείως διαφορετική γεύση. Υπάρχουν ένα σωρό κατασκευαστές ποτηριών κρασιού από τους οποίους μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει.

Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο το ποτήρι μας να έχει υπογραφή σχεδιαστή. Μπορούμε απλά να επιλέξουμε ένα ποτήρι με καλή κυρτότητα, λεπτό χείλος και ελαφριά κλίση προς τα μέσα στο πάνω μέρος του.

krasi 166133

Τυρμπουσόν
Χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να γευτούμε κανένα κρασί. Υπάρχουν πολλές επιλογές τυρμπουσόν, καλό θα ήταν να προτιμήσουμε ένα ανοιχτήρι ανθεκτικό που θα μας παρέχει αξιοπιστία για να μην φοβόμαστε αν ο φελλός καταλήξει κομματάκια μέσα στο κρασί ή η μύτη του μείνει σπασμένη μέσα στο φελλό. Επιλέγουμε το κλασικό ανοιχτήρι με τα «χεράκια» ή το πιο απλό τύπου σερβιτόρου.

Πώμα μπουκαλιού
Η αλήθεια είναι πως είτε κλείσουμε ένα μισοτελειωμένο μπουκάλι κρασιού με ένα καλό φελλό, είτε με ένα πώμα, είναι εξίσου αποτελεσματικό. Ίσως, η πρώτη επιλογή να είναι λίγο καλύτερη. Ωστόσο, μερικά πώματα βγαίνουν σε ευφάνταστα σχέδια που μπορούν να μας φτιάξουν το κέφι.

Ένα μικρότερο μπουκάλι
Το γεγονός ότι αγαπάμε το κρασί, δε σημαίνει ότι κάθε μέρα είμαστε διατεθειμένοι να καταναλώνουμε ένα μπουκάλι κρασί. Όμως, μπορεί να προκύψει και να ανοίξουμε ένα μπουκάλι για να πιούμε ένα ή δύο ποτήρια κρασί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την οξείδωση είναι να μεταγγίσουμε το εναπομείναν κρασί σε ένα μικρότερο μπουκάλι. Έτσι, θα μειώσουμε τον αέρα μέσα στο μπουκάλι και το κρασί θα παραμείνει φρέσκο για περισσότερο διάστημα.

Οδηγός κρασιού
Τη σημερινή εποχή δε χρειάζεται να αγοράσουμε ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια, ωστόσο η πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες γύρω από το κρασί θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μια, έστω βασική γνώση που μετέπειτα θα μας οδηγήσει να καταναλώσουμε καλύτερης ποιότητας κρασί. Επίσης, ο σωστός συνδυασμός φαγητού - κρασιού χρειάζεται μια βασική μελέτη. Εκτός από το διαδίκτυο που είναι η άμεση επιλογή, κυκλοφορούν πολύ αξιόλογες έντυπες εκδόσεις σχετικά τον οίνο.

Καράφα
Δεν χρειάζεται να μεταγγίζουμε κάθε κρασί σε καράφα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά κρασιά, κυρίως τα λευκά, που όταν αποκτήσουν μεγαλύτερη επιφάνεια μπορούν να αναδείξουν πιο έντονα τα αρώματά τους. Επίσης, το σερβίρισμα αποκτά άλλη διάσταση όταν γίνεται από μια κομψή καράφα.

Ψυγείο κρασιών
Ένα καλό ψυγείο για κρασιά είναι αυτό που μπορεί σίγουρα να μας εγγυηθεί πως το κρασί μας θα ωριμάσει περισσότερο. Ακόμη και αν δεν είμαστε συλλέκτες, ένα τέτοιου τύπου ψυγείο είναι το ιδανικότερο μέρος για την αποθήκευση του κρασιού μας, συμπεριλαμβανομένων και των κρασιών που σκοπεύουμε να ανοίξουμε στο άμεσο μέλλον. Το ψυγείο αυτό θα διατηρήσει το κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία και θα προστατεύσει το φελλό, αφού τα μπουκάλια αποθηκεύονται σε οριζόντια θέση.

Σχάρα τοποθέτηση κρασιών
Αν έχουμε ψυγείο για κρασιά θα χρειαστούμε μια σχάρα πάγκου, όπου θα μπορούμε να τοποθετήσουμε τα μπουκάλια που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα. Επίσης, είναι μια πολύ καλή επιλογή για το σπίτι, ως διακοσμητικό στοιχείο.

Αεριστής κρασιού
Ένα εργαλείο για αρκετά "ψαγμένους" λάτρεις του κρασιού, ο αεριστής κρασιού επιτρέπει την ανάμιξη του κρασιού με τον αέρα κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος για τέλειο και άμεσο αποτέλεσμα, χωρίς την ανάγκη μετάγγισης σε καράφα και του χρόνου αναμονής που σε αυτή την περίπτωση απαιτείται.

Κεραστήρια
Είναι αρκετά δύσκολο να βάλεις κρασί σε ένα ποτήρι, χωρίς να πέσει σταγόνα εκτός. Το κεραστήρι μπορεί να μοιάζει ως μια πολύ απλή εφεύρεση, ωστόσο μας επιτρέπει να γεμίζουμε τα ποτήρια μας χωρίς έπειτα να έχουμε λεκέδες στο χαλί ή στο καλό μας τραπεζομάντηλο.

Δοχείο πάγου ή σαμπανιέρα κρασιού
Ένα βασικό σκεύος για τους λάτρεις του λευκού κρασιού. Το εν λόγω κρασί, αναδεικνύεται καλύτερα με ένα ελαφρύ πάγωμα. Έτσι, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε απευθείας το μπουκάλι παγωμένο ή θέλουμε να το διατηρήσουμε σε σταθερή θερμοκρασία όσο το απολαμβάνουμε, το δοχείο πάγου και σαμπανιέρα κρασιού είναι δυο πολύ καλές επιλογές.

Τσάντα κρασιού
Όταν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα ή περισσότερα μπουκάλια εκτός σπιτιού. Είναι τσάντα σχεδιασμένη για τη μεταφορά των μπουκαλιών, που θα τα κρατήσει ασφαλή και θα μας προσδώσει ένα ξεχωριστό στυλ, σε αντίθεση με μια απλή σακούλα.

Με ένα ή περισσότερα αξεσουάρ, το κρασί εκτός από πανάρχαιος σύντροφος σε γευστικά δείπνα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρα της γαστρονομίας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να το αντιμετωπίζουμε με το σεβασμό που του αξίζει, απολαμβάνοντας στο μέγιστο τις γεύσεις και τα αρώματα, που έχει να μας χαρίσει. Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι ο παντοτινά πιστός μας σύμμαχος σε αυτό το ταξίδι.

larissorama 1991