Η ρετσίνα μπορεί να έχει ένθερμους υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς, αλλά η γεύση της δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Είναι ένα κρασί λαϊκό και απλό με ειλικρινή χαρακτήρα.

 

Με τις ρίζες της στην αρχαιότητα, η μοναδική της γεύση, λέγεται ότι οφείλονταν στην πρακτική σφράγισης των αμφορέων, με ρετσίνι από πεύκα. Κατά τους αρχαίους χρόνους το οξυγόνο αλλοίωνε τα κρασιά πολύ γρήγορα, ενώ σύντομα ανακάλυψαν ότι το ρετσίνι του πεύκου, μπορούσε να στεγανοποιήσει το στόμιο, ενώ συγχρόνως εμπλούτιζε και το κρασί με το χαρακτηριστικό της άρωμα. Αρκετά χρόνια αργότερα εφαρμόστηκε η πρακτική προσθήκης φυτικής ρητίνης πεύκου (ρετσινιού) στο μούστο για την καλύτερη συντήρηση του λευκού κρασιού και τον αρωματισμό του.

krasi 5539876 575x404

Το ξεχωριστό κρασί που έχει υφάνει την ιστορία του με την Ελλάδα. Κάθε γουλιά από δροσερή ρετσίνα ψιθυρίζει στο στόμα σου ιστορίες και παραδόσεις του τόπου μας.

Άρωμα πεύκου, ταβέρνες με βαρέλια, σοκάκια πλακιώτικα που μοσχοβολούν γιασεμί. Εικόνες που ξεδιπλώνουν με απόλυτη ειλικρίνεια την βαθιά ελληνική καταγωγή του ρητινίτη οίνου που από το πείσμα του υπάρχει πάνω από τα 4.200 χρόνια. Γεννήθηκε στις πευκόφυτες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας. Το πεύκο, το ιερό δέντρο του Διονύσου, χάρισε την ρητίνη του στο κρασί. Μοναδική η ελληνικότητα της δημιουργίας της ρετσίνας που η ρίζες της φθάνουν στην αρχαιότητα όταν στην προσπάθεια να διατηρήσουν την ποιότητα του κρασιού που φυλάκιζαν στους αμφορείς είχαν την ιδέα να τους σφραγίζουν με ρετσίνι πεύκου ώστε να μην εισχωρεί ο αέρας και ξινίζει το κρασί. Μέρος της ρητίνης διέρρεε στο κρασί χαρίζοντας του ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εμπορεύσιμα κρασιά, αφού η χαμηλή τιμή του, ευνοεί την αυξημένη κατανάλωση. Καταναλώνεται εύκολα, συνδυάζεται με διάφορα αναψυκτικά και συνοδεύει ποικίλα φαγητά, αλλά και την παρέα ευχάριστα! Οι λάτρεις της ρετσίνας δεν την αποχωρίζονται εύκολα και φυσικά την απολαμβάνουν με τη συνοδεία κατάλληλων παραδοσιακών μεζέδων.

Ονομάζεται και το «ποτό των φοιτητών», αφού δεν λείπει από κάθε φοιτητικό στέκι και είναι πρώτο στις «ακαδημαϊκές» προτιμήσεις τους, αφού είναι αρκετά οικονομικό για την τσέπη τους και φτιάχνει παράλληλα και το κέφι τους.

Η ρετσίνα είναι ένα κρασί με λαϊκό και ειλικρινή χαρακτήρα συνδεδεμένη με το βαρέλι και το χύμα κρασί που εξελίχτηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά ποτά. Η πικάντικη αίσθηση στην γεύση και η δροσιστική επίγευση γοήτευσε και τους τουρίστες που την συνέδεσαν με την χώρα που την γέννησε και την έκαναν γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Έτσι, η ρετσίνα έγινε κρασί με «Ονομασία κατά παράδοση» και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα. Η γεύση της την κάνει ιδανικό σύντροφο στο ελληνικό τραπέζι με τους άναρχους μεζέδες και έρρεε άφθονα στις ταβέρνες μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Είναι η εποχή που η ρετσίνα παράγεται με κακή πρώτη ύλη, αποκτά ελαττώματα και την …ρετσινιά για την χαμηλή ποιότητα της.

Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει για τη ρετσίνα…

Με αποφασιστικά βήματα τα τελευταία χρόνια η συστηματική προσπάθεια κάποιων οινοπαραγωγών πέτυχε την ολική επαναφορά της ρετσίνας στο ελληνικό οινικό προσκήνιο αλλά και την διεθνή αναγνώριση της. Όσο για τους συνδυασμούς της «η ρετσίνα είναι ίσως ο μόνος οίνος που μπορεί να αντέξει τους πολυποίκιλους συνδυασμούς, που συνήθως σερβίρονται συγχρόνως στο ελληνικό τραπέζι». Άλλωστε είναι το κρασί που μπορεί να κάνει ιδανικό γάμο με τηγανητά μικρά ψάρια, σουβλάκι, τζατζίκι, λαδερά κατσαρόλας αλλά και με φέτα ψητή. Οι πιο τολμηροί μπορούν να τη δοκιμάσουν ακόμη και με sushi!

Η ρετσίνα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία αφιερωμένη στα παραδοσιακά είδη κρασιού, τους Οίνους Ονομασίας Κατά Παράδοση. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Βερντέα από τη Ζάκυνθο. Ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο παράγεται η ρετσίνα της δίνει αυτό το ιδιαίτερο άρωμα και γεύση που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε.

Οι ποικιλίες που (πρέπει να) χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της είναι το Σαββατιανό και ο Ροδίτης, ενώ το ρετσίνι πρέπει να είναι από πεύκο Pinus Hallepensis.

Η παραγωγή της ρετσίνας δεν συνδέεται απαραίτητα με κάποια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή μιας και πρόκειται για στιλ κρασιού, ενώ το όνομα της είναι κατοχυρωμένο από την Ευρωπαική νομοθεσία. Αν περάσεις δε από την Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυνατόν να μην δοκιμάσεις το …«ΤΟΥΜΠΑ – ΛΙΜΠΡΕ» ή αλλιώς γνωστό ως «ρετσίνα – κόλα», ένα ποτό που ανεξάρτητα από την φίλα προσκείμενη ομάδα σου, είναι ένα ποτό ευρείας αποδοχής, πέρα από κάθε φανέλα.

collage retsina


 Ας δούμε μερικές ετικέτες:

ΡΕΤΣΙΝΑ  Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου με τους περίπου 500 αμπελουργούς μέλη του, δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής οίνων, αποσταγμάτων και ποτών και διακινεί τα προϊόντα του σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέτριο λεμονί χρώμα, μύτη μέτριας αρωματικής έντασης με αρώματα κίτρινων φρούτων, άσπρων λουλουδιών και απαλά αρώματα ρητίνης η οποία γίνεται λίγο πιο έντονη στο στόμα, σώμα ελαφρύ, αλκοόλ 11,5% και κοντής διάρκειας επίγευση.

ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ Οινοποιία ΚΕΧΡΗ

Η ρετσίνα αυτή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1939 προς απόλαυση των πελατών της ταβέρνας ο Κόκορας. Μέτριο λεμονοπράσινο χρώμα, αρώματα φρεσκάδας ρετσινιού και κίτρινων φρούτων, δροσερή οξύτητα , ελαφρύ σώμα, ελαφρύ αλκοόλ και κομψότητα από ένα προϊόν που απενεχοποιεί σαφέστατα την εικόνα της ρετσίνας που πολλοί –όχι άδικα- έχουν στο μυαλό τους. Αποτελεί μία πρόταση με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής και ιδανικό διεκπεραιωτή για ένα τραπέζι τυπικής ελληνικής κουζίνας.

ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Ένας κορυφαίος παραγωγός ρετσίνας με πωλήσεις εκατομμυρίων φιαλών διανύει το δεύτερο αιώνα ιστορίας του.Το όνομα Μαλαματίνα είναι για πολλούς συνώνυμο με τη ρετσίνα. Μέτριο χρυσό χρώμα, αρώματα ρητίνης και ώριμων κίτρινων φρούτων, σώμα ελαφρύ, χαμηλή οξύτητα, ελαφρύ αλκοόλ 11% και επίγευση με αίσθηση ρητίνης.

Ρητινίτης Nobilis ΓΑΙΑ Οινοποιητική

Μια ρετσίνα νέας γενιάς, από εκλεκτό Ροδίτη με ιδιαίτερα χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, στον οποίο προστέθηκε ελεγχόμενη ποσότητα ρητίνης από πεύκα Pinus Hallepensis. Το αποτέλεσμα είναι ένα δροσερό κρασί, που ισορροπεί ανάμεσα στο κρασί και στο πεύκο. Μέτριο- λεμονοπράσινο χρώμα, στη μύτη αρώματα λεμονιού, αποξηραμένων βοτάνων και μαστίχας, μέτριο- σώμα, αλκοόλ 12% και επίμονη βοτανική επίγευση.

Ρετσίνα Μιχάλη Γεωργιάδη

Μέτριο χρυσό χρώμα, μύτη μέτριας έντασης με αρώματα ρητίνης, χόρτου και κίτρινων φρούτων. Σώμα ελαφρύ, οξύτητα χαμηλή, μέτριο- σώμα, αλκοόλ 11% και κοντή επίγευση.

larissorama 1991